V. Putin chce daňovo zvýhodniť ťažbu z komplikovaných ropných ložísk

04.05.2012 Celý región

Moskva 4. mája (TASR) - Atraktívny daňový režim pre ťažbu z náročných ropných ložísk by mohol zvýšiť produkciu ropy v Rusku ročne až o 100 miliónov ton. Povedal to tento týždeň ruský premiér Vladimir Putin.

"Je jednoznačné, že atraktívny daňový režim umožní urýchliť rozvoj ložísk. V strednodobom horizonte, počnúc rokom 2020, by takýto krok mohol pridať k produkcii 40 až 100 miliónov ton ropy ročne," povedal Putin na stretnutí s predstaviteľmi ropného sektora, s ktorými rokoval o podpore rozvoja ložísk s náročnými podmienkami ťažby.

Putin dodal, že podľa odborníkov má Rusko v takýchto ložiskách rezervy ropy na úrovni 25 až 50 miliárd ton. Moskva by preto mala vyslať investorom, domácim aj zahraničným, jasný signál, že chce, aby investovali do síce náročnej, no sľubnej oblasti.

Daň z ťažby ropy z takýchto ložísk by sa pohybovala od 0 do 50 % štandardnej úrovne dane v závislosti od toho, do akej miery sú ložisko a ťažba z neho problematické, povedal Putin s tým, že daňové úľavy by mohli byť v platnosti päť až 10 rokov od spustenia komerčnej produkcie. Zároveň dodal, že všetky dokumenty o stimulačných opatreniach musia byť pripravené do 1. októbra.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
 

Vyberte región